Alpicasa vakantiewoningen

Agnes Hovinga
Voormalig vertaalster Italiaans, momenteel fulltime werkzaam bij Alpicasa Vakantiewoningen.

Gerard Blok
Voormalig docent Geschiedenis en Aardrijkskunde aan het Dockingacollege, momenteel fulltime werkzaam bij Alpicasa Vakantiewoningen.

Onze vakanties
We reizen allebei graag en veel. Het onderwijs had gelukkig lange vakanties. Meestal kampeerden we, omdat we dan makkelijk konden trekken. We zoeken vaak de bergachtige streken op. Alpen, Pyreneeen, Lake District in Engeland, Jotunheimen in Noorwegen, Kaukasus (Georgie), Albanese Alpen e.a. en verkennen deze gebieden zo rustig mogelijk. Ook met de kinderen hebben we altijd veel gewandeld. Ze raakten er snel aan gewend en zijn echte globetrotters geworden. Nu tijdens hun studies anthropologie en psychologie reizen ze de hele wereld rond.

Onze vakantiewoningen

ITALIË, LEDROMEER, VAL DI CONCEI - "Wat een prachtplek.......zoiets moesten we toch kunnen kopen" mompelden we tegen elkaar in 1987 toen zoon Jelmer van 3 even de auto uit moest en wij snel een zijwegje inschoten en onverwacht op dit idyllische plekje in Val di Concei stuitten, 6 km van het Lago di Ledro in noord-Italië. Het moest waarschijnlijk zo zijn, de boerderij in kwestie stond echt te koop. Er was geen water en geen stroom; er was eigenlijk niks behalve dat mooie oude natuurstenen gebouw, ruimte en vrijheid, en die verpletterende schoonheid van de natuur. Geuren van vroeger.

In de boerderij zijn drie nieuwe appartementen gebouwd, alle drie op de begane grond met eigen terras: Casa Tofino en Casa Pichea voor 4-6 personen en La Casetta voor 2-3 personen.

Lees meer

Verbouw
Na enig geworstel met de Italiaanse bureaucratie kregen we uiteindelijk een bouwvergunning. Vele vakanties en heerlijke zomers later was de verbouw in 1992 klaar. Het dorpje Lenzumo, op 2 km afstand, met zijn zonnige terrasjes, lekkere restaurants en goed voorziene supermarkt was een uitkomst. Alles was dichtbij en we hoefden geen tijd te verspillen met einden rijden.

Water en elektrisch
Ondanks vele beloften van de gemeente was er nog steeds geen water. In heel Palo trouwens niet. We voerden bronwater aan in grote jerrycans en ook de buitendouche werd hiermee gevuld. In 1994 was het dan zover. De aansluiting op de waterleiding. Het laatste obstakel was genomen. Heerlijk fris bronwater stroomde uit al onze kranen en we konden lekker warm douchen in de nieuwe badkamers. Aan de buitendouche, die eerst uren in de zon moest opwarmen, bleven de goede herinneringen. De boerderij was niet aangesloten op het normale elektriciteitsnet dat op 2 km afstand in Lenzumo eindigde. Aansluiting daarop was geen optie. Om die reden hebben we rond 1994 voor de energievoorziening zonnepanelen op het dak geplaatst die de opgewekte energie via accu's doorgaven aan de appartementen.

Verhuur
Alles was nu klaar voor de verhuur. Vanaf dat moment hebben we jaarlijks vele gasten ontvangen. De meesten delen ons enthousiasme voor de boerderij en omgeving. Met het zonnepanelensysteem beleefden we soms hilarische situaties. Het was niet zo betrouwbaar want tja .... wat doe je als de zon niet schijnt en de accu's leeg zijn .... wachten dus. Onze gasten van toen waren vaak zeer oplettend en gaven ons alle details over het functioneren van de zonne-energie tijdens hun vakantie door. Ze waren ook oprecht geiiriteerd als nietsvermoedende buren de stekker van de föhn in het stopcontact staken en daarmee in een paar minuten de energie voor de komende dagen op verbruikten. Dan maar weer de kaarsjes aan 's avonds. Een paar lampjes konden prima op de zonnepanelen branden maar zeker geen enkel ander elektrisch apparaat. Om onze gasten toch van tevoren voorzichtig te waarschuwen voor de ongebruikelijke zonne-energieinstallatie en de beperkingen daarvan meldden we eufemistisch dat er in de huizen geen elektrische apparaten (ook geen koelkast dus) aanwezig waren. We hebben nooit weer zo gelachen als die keer dat een stel gasten aankwam met een klein bestelbusje en als eerste alle mogelijke elektrische apparatuur begon uit te laden van koffiezetapparaat tot citruspers ............ want tja ...... die waren toch niet aanwezig?

Elk jaar genieten wij van de verhalen in de gastenboeken. Omdat wij enthousiaste bergwandelaars zijn tekenden wij onze ervaringen op in een infomatie- wandelboekje, dat al onze gasten toegestuurd krijgen. Sommigen hebben nooit eerder in de Alpen gewandeld en stellen zich een veredelde strandwandeling voor. Hun verhalen zijn het mooist. In de zomervakantie zijn het vaak gezinnen met kinderen, die de combinatie van natuur, cultuur, zon, het Ledromeer en lekker eten ideaal vinden. Voor- en naseizoen zijn heerlijk voor de sportieve vakantiegangers, die lekker willen wandelen, fietsen en soms een stad bezoeken. In de wintermaanden, bij voldoende sneeuw, kun je langlaufen bij de boerderij. Loipes passeren de boerderij op 50m.

Situatie nu
In 2004 is de boerderij na jarenlang aandringen bij het Italiaanse Elektriciteitsbedrijf eindelijk op het normale stroomnet aangesloten. We hebben de appartementen aansluitend in snel tempo voorzien van moderne apparatuur. We kunnen ze nu met recht comfortabele appartementen noemen met koelkast, vriezer, koffiezetapparaat, waterkoker, oven, magnetron, NL TV, DVD, draadloos Internet, wasmachine. Jammer van de romantiek ....... maar ach de kaarsjes kunnen ook nu nog gewoon aan. We gaan er nog steeds zo vaak mogelijk zelf naartoe, zo'n 2 a 3 maanden per jaar en vinden het altijd weer een paradijsje. Altijd zijn er wel weer klussen te doen. In 2010 is de badkamer van Casa Tofino vergroot en volledig vernieuwd naar Italiaans design met een mooie jacuzzibadkuip met lichttherapie.

Lees minder

FRANKRIJK, DRÔME, CHÂTILLON EN DIOIS - "Zie jij ook iets geels op die schuurdeur daar?" Zo begon voor ons in 1998 een nieuw avontuur in Frankrijk. De betreffende schuurdeur was van een oude verlaten schuur, eigenlijk meer een ruïne dan een schuur. Achteraf bleek dat de nokbalk ondersteund moest worden, anders zou het dak in elkaar vallen en misschien wel de hele schuur.

De bouwvallige schuur is inmiddels verbouwd tot vier luxe appartementen Lavande, Tournesol, Rose 1 en 2.

Lees meer

Aankoop
We hadden met de kinderen een mooie tocht naar de Vercors gemaakt en waren op de terugweg naar de gemeentelijke camping in Châtillon en Diois, waar we een leuk plekje langs de rivier de Bez hadden. Nu zagen we aan de overkant van de rivier de Bez een enigszins door struiken en bomen overgroeide oude schuur. We stopten, stapten uit en keken met de verrekijker nog eens goed. En inderdaad, op de oude schuurdeur was een geel bord bevestigd waarop “A VENDRE” stond. Snel reden we naar het betreffende stuk land aan de overkant. Wat een plaatje, precies wat we zochten: oude schuur, vrij gelegen op een groot stuk land aan het water, geen directe buren en op 5 minuten van een dorpje met alle voorziezingen. Hier konden we volop wandelen in de bergachtige omgeving van “Parc Naturel du Vercors”, genieten van de gorges, lavendelvelden, strakblauwe luchten en een heerlijk warm klimaat.

Notaris
We belden à la minute de notaris in Die. Zijn nummer stond op het al wat verweerde gele bord. Toen de notaris ons diezelfde middag de vraagprijs onthulde en vertelde dat het grote stuk land aan de rivieroever daadwerkelijk bij de schuur hoorde hadden we slechts een blik van verstandhouding naar elkaar nodig om stante pede te beslissen tot de aankoop.

Zoektocht
Al enkele jaren zwierven we tijdens de zomervakantie door Frankrijk, soms tot grote frustratie van onze twee kinderen, op zoek naar een mooie plek waar we, na de verbouwing van de boerderij in Noord-Italië, een tweede paradijsje konden creëren. We reden naar de meest gekke en moeilijk bereikbare plekken maar elke keer was het niet wat we zochten en nu liepen we er zo tegenaan en bovendien vlakbij het prachtige dorpje Châtillon en Diois waar we in plaats van de geplande drie dagen al drie weken kampeerden op de gemeentelijke camping aan de rivier.

Verbouw
Na de aankoop herfst 1998 is er heel wat gebeurd; een waterput geslagen op aanwijzing van een wichelroedeloper (!), bouwtekeningen goedgekeurd, electriciteits- en telefoonleidingen door het land en over de rivier getrokken maar ook beboet wegens illegaal blokhut bouwen. Zomer 2003 was het huis klaar om gasten te ontvangen: vier prachtige nieuwe luxe en moderne appartementen, Lavande, Tournesol, Rose 1 en Rose 2, die door behoud van enkele oude elementen de sfeer van een Frans landhuis ademen. Het leek echt op “Ik vertrek”: toen we binnen de laatste lamp ophingen hoorden we het knerpende grind de eerste gasten aankondigen. De verhuur kon beginnen!

Verhuurervaringen
Nu na een aantal jaren hebben we gemerkt, o.a. door de verhalen in de gastenboeken en de contacten met onze gasten, dat ze genieten van de plek en de omgeving, de grote tuin, het water en de luxe in huis. Ze maken wandeltochten op de Vercors of blijven op het terrein en genieten van de ruimte, het uitzicht en de lokale restaurants met hun exquise keuken. Ze bezoeken middeleeuwse dorpen in de omgeving, kastelen van de Kruisvaarders en locale Franse marktjes waar elke keer iets nieuws te ontdekken valt. Belangrijk hierbij is de sfeer van gemoedelijke ontspanning onder de warme zon.

Kinderen spelen naar hartelust op het land en in de rivier waar ze eindeloos dammen kunnen bouwen en zo hun eigen zwemmeertje kunnen creëren. Ze maken veel gebruik van het zwembad, het speeltuintje en het voetbal/volleybalveld of spelen met de hele ploeg verstoppertje. Ze observeren everzwijnen, adelaars en reën en zien een heel enkele keer de dikke bever die zijn hol in de wateroever heeft en alleen na zonsondergang tevoorschijn komt. In Châtillon kent elk seizoen zijn eigen hoogtepunten: van de lavendeloogst in juli tot het oogsten van de druiven, de appels en de walnoten in het najaar, elk op typisch Franse wijze gevierd met grote feesten.

Lees minder

Anno nu
Het verhuren van onze eigen vakantiehuizen samen met 130 andere vakantiehuisjes van Italiaanse particulieren bij het Ledromeer en Gardameer is een fulltime baan voor ons geworden. Jaarlijks verzorgen we nu de vakantieaccommodatie van zo'n 800-900 gezinnen en zijn aanspreekpunt tijdens hun reis en verblijf. Ook het onderhoud van de huizen vergt veel energie. Om alles bij te houden pendelen we dan ook continue tussen Italië, Frankrijk en Leeuwarden. Laptop en internetverbinding zijn een geweldige hulp en stellen ons in staat op elk van de drie locaties zonder al te grote problemen verder te werken. Het Leeuwarder telefoonnummer staat altijd doorgeschakeld naar de plek waar we zijn zodat onze gasten geen last hebben van de wisselende locaties.